Aanvullingen, correcties en omissies

In dit stukje kom ik nog een keer terug op mijn zoektocht naar het leven en werk van mijn overgrootvader de kunstschilder Martinus Christiaan Schenk (1833-1911).

 mama en tante Christien

Een foto van mijn moeder met haar tante Christine Hubscher-Schenk, ±1937

 Eigenlijk zou ik mij verre moeten houden van alle genealogische sites. Ook ruim nadat mijn biografie van Martinus Schenk is verschenen kom ik af en toe nog steeds details te weten die soms in tegenspraak zijn met de loop der gebeurtenissen zoals ik die beschreven heb. Toch hou ik staande dat “mijn Martinus” dicht tegen de werkelijkheid aanhangt, maar je kan niet weten.

Het leven van Martinus Schenk zoals het zich heeft afgespeeld in Utrecht is gebaseerd op summiere aanwijzingen. De laatste tijd zijn er steeds meer bronnen beschikbaar. Zo was ik twee jaar geleden naar Utrecht gereisd om in het archief naar aanwijzingen te zoeken. Ik wist al dat er in Maarssen één en in Utrecht twee van zijn kinderen waren geboren. Ook had ik de aktes van overlijden van twee van zijn zonen gevonden. Daarin wordt melding gemaakt van het adres waarop hij dan woont. Maar in het archief van Utrecht heb ik geen vermelding van hem gevonden op het adres dat hij had opgegeven, noch in het archief van Maarssen dat ook daar wordt bewaard.

Inmiddels zijn die bestanden ook digitaal via internet te bekijken. Na lang snuffelen en bladeren heb ik daarin toch gevonden wat ik zocht. Martinus en zijn gezin hebben in Maarssen gewoond van 2 november 1868 tot 2 mei 1870. Daarna zijn zij vertrokken naar Utrecht en hebben gewoond in de Zonsteeg 329 tot zij op 1 september 1875 naar Brussel zijn verhuisd. Ook vind ik in deze bron (Genver/Utrecht/Utrecht/BR, wijk I, digitaal: img 1168) meer details over de familie.

De oudste dochter Christina Antonia Johanna is in september 1871 naar kostschool gegaan. Dat was een Franciscanessen klooster met opvangfaciliteiten voor verzorging, onderwijs en godsdienstige vorming van (gehandicapte) vrouwen en meisjes en wat later het Sint Jozef-Gesticht en weer later het Pensionaat Sint Jozef is gaan heten. Een echte school is er pas na 1878 aan verbonden. Het klooster stond in Groenlo, een klein stadje in de Achterhoek. Het vormde samen met het dorp Lievelde een Rooms Katholieke enclave in het qua religie toch al zeer gemengde gedeelte van Gelderland. Een jaar na haar zus gaat in oktober 1872 ook dochter Maria Johanna daar heen. Zij blijven daar beiden drie jaar. Dus in ’74 komt Christina weer naar huis, vlak voor het overlijden van twee van haar broertjes. Zij is dan veertien jaar oud. Haar zusje Maria blijft op kostschool. Zij komt een jaar later naar huis, een week voor het gezin Schenk naar Brussel vertrekt.

groot gesticht Groenlo

Een ansichtkaart van het Groot Gesticht in Groenlo, ±1935

Ook zie ik in deze bron dat er acht maanden, van maart tot en met oktober 1872, een dienstbode in huis heeft gewoond. Zij heette Maria Adelaar en was 27 jaar. Het is de enige keer dat ik een aanwijzing heb voor inwonend personeel.

Ik denk dus dat Martinus en Christina al vrij snel na het overlijden van hun zoontjes (december ’75) besloten hebben om te verhuizen, maar dat ze het vertrek hebben uitgesteld tot Maria klaar was met haar school in Groenlo.

Een wezenlijk verschil maakt het dus niet, maar wie weet, komt het in mijn volgende boek toch wat zuiverder over het voetlicht.

NB) De foto van oudtante Christina kreeg ik via mijn zus Evaline van nicht Thea Rijssemus en de ansichtkaart van St Jozef staat op de beeldbank van het Gelders Archief.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in feuilleton. Bookmark de permalink .

7 reacties op Aanvullingen, correcties en omissies

 1. Wieneke zegt:

  Dat komt allemaal wel goed in een volgende druk. Het zijn details, maar ik begrijp dat je ze er wel in wilt verwerken. Mooie foto van ma en tante.

  • hanskwaster zegt:

   Dank Wieneke voor de steun. Grappig van die foto is dat het een miniem fotootje is (5x6cm), maar dat na het scanen allerlei details naar boven komen. Bij vergroting zie ik dat op de achtergrond mijn vader te zien is. Op tafel staat geen laptop, maar een “hypermoderne” koffergrammofoon en als ik het goed zie zit daarnaar mijn oma Jeanne te luisteren, met mijn oudste zus, haar eerste kleinkind, Jeanne’tje op schoot. Allemaal ver voor mijn geboorte!.

 2. Rian de Zoete-Roosen zegt:

  Ik ben -sinds kort- geïnteresseerd in Martinus Schenk. In mijn ouderlijk huis hing nl. een geschilderd portret van mijn moeder als meisje van 5 of 6 jaar. Mijn broer heeft het nu in zijn bezit en heeft het onlangs laten schoonmaken. Het bleek geschilderd door Martinus Schenk. Mijn moeder is geboren in 1901 en zij woonde destijds in Amsterdam. Van mijn oma hebben wij altijd gehoord, dat zij een kostganger had, die de huur niet kon betalen en daarvoor in de plaats haar dochtertje [mijn moeder dus] heeft geschilderd! Ben heel benieuwd of dit verhaal op waarheid berust??

  • hanskwaster zegt:

   Beste Rian, ik heb een mail gestuurd maar die komt niet aan omdat het mailprogramma het opgegeven adres niet herkent. Ik zal het nog eens proberen.

   • Rian de Zoete-Roosen zegt:

    dag Hans,

    ik zie nu pas jouw berichtje van julie vorig jaar. Kan me niet herinneren dat ik ooit iets van je gelezen heb. In mijn email-adres dient het – [liggend streepje] vervangen te worden door een . [punt]. Rian

 3. Erik Dubelaar zegt:

  Hoi Hans, er is op dit moment een advertentie op Marktplaats waarin twee schilderijen van de directeuren van Wynand Fockink worden aangeboden. Door Agaath, Wellicht iets voor jou?
  Met vriendelijke groeten, Erik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s