Koppen (slot)

Soms moet men zijn verlies nemen, ook in de genealogie.
De afgelopen weken heb ik mij met hart en ziel gestort in de familie Koppen en Göbel.
Dat kwam zo.
Tijdens de completering van de verzameling nazaten van mijn voorouders stuitte ik op George Alexander Koppen. Geen echte nazaat, maar de halfbroer van de echtgenoot van een zus van mijn oma. Zie “Oom Leen”. Daarbij vond ik een boek dat Piet Koppen  heeft geschreven over zijn oom, de beroemde George  Koppen (halfbroer van oom Leen). Hier meldde ik al dat bij de beschrijving van de bruiloft van George en zijn bruid Fleur de schrijver zich erover verbaasde dat er bij het dejeuner in Zeist vijf leden van de familie Göbel aanwezig waren. Luchtigjes schrijft hij dat hij tot de conclusie kwam dat zij “neven en nichten van de moeder van George” zijn. Een van de leden van de familie Göbel is de destijds beroemde voetballer Just Koppen, keeper van o.a. het Nederlands elftal. Hij kwam al voor in mijn genealogie, omdat hij (later dan hier, bovendien pas door zijn 2de huwelijk) getrouwd is met Lucie Arendsen Hein, een nicht van mijn oma. Daarom was mijn interesse gewekt.

Mijn zoektocht richtte zich op het verband dat zou bestaan tussen George Koppens moeder, Maria ten Siethoff, en de familie Göbel. Toen ik die niet kon vinden kreeg ik het vermoeden dat de vork iets anders in de steel stak dan dat Piet Koppen ons voorschotelt. In de huwelijksakte van George Koppen en Flora (Fleur of Fleury voor intimi) Meylan bij de burgerlijke stand van Zeist staat veel informatie over dat huwelijk. De bruid heet Flora Lucie Meylan. Zij is negentien jaar en geboren in Carcarana (Argentinië), maar woont officieel  nog in Zwitserland bij haar moeder in Genève. Haar vader was restauranthouder en is twee jaar daarvoor overleden in Lutry aan het Meer van Genève bij Lausanne. Vervolgens vind ik in de huwelijkse bijlagen een document waarin de moeder via een notaris toestemming geeft voor de echt die haar dochter wil aangaan met die jongeman in Soesterberg. Zij schrijft dat Flora tijdelijk ook in Soesterberg woont… Getuigen bij het huwelijk zijn:  Jan Frederik Göbel, 66 jaar, Marius Jan Göbel, 24 jaar, (beiden geen verwanten), Hendrik Theodorus Koppen, 38 jaar, (halfbroer van de bruidegom) en Pieter Hendrik Hekkema, 39 jaar, (ritmeester Artillerie – geen verwant).

dejeuner te Zeist

In het bijschrift onder de foto geeft Piet de tafelschikking aan. Maar na bestudering van de gezichten en  de vergelijking met andere foto’s van de aanwezigen die ik op internet vind, kom ik tot een iets andere plaats van de aanwezigen bij het dejeuner in Zeist, zien we v.l.n.r.:
Mevr.M. Göbel-Lincklaer Westenberg
Meneer J.F. Göbel, haar man en 1ste getuige
Mevr. M.A.C. Koppen-ten Siethoff, moeder van de bruidegom
Marius J. Göbel, 2e getuige de voetballer Just Göbel
Mevr. I.C. Koppen-van Ditmar, tante van de bruidegom / schoonzus van zijn vader
Frits Göbel, zoon van getuige 1 en jongere broer van getuige 2
Mevr. J. Koppen-Gerris, vrouw van Hendrik (moeder van Piet, de schrijver van het boek)
Hendrik Th. Koppen, 3e getuige halfbroer van de bruidegom (de vader van Piet)
Mevr. A. van Overbeek de Meyer, ? George A. Koppen, de bruidegom
Flora L. Koppen-Meylan, de bruid Ritmeester P.H. Hekkema, 4e getuige (collega /vriend van de bruidegom)
Tonia Göbel, dochter van getuige 1 en zuster van getuige 2
Henri de Sauvage Nolting, bankdirecteur in spe (en niet Hendrik Koppen)
henri de sauvage noltingOverigens is het wonderlijk dat Piet zijn vader verwart met De Sauvage Nolting. Misschien leken zij wel wat op elkaar en gaat zijn vader gedeeltelijk schuil achter het bloemstuk  op de tafel. De figuur die de schrijver aanduidt als De Sauvage Nolting, is vrijwel zeker Pieter Hekking, want hij is gekleed in het uniform van ritmeester der cavalerie.

Het huwelijk en volgens Piet ook dit feestmaal vindt plaats in Zeist, naar ik aanneem in het ouderlijk huis van George. Volgens de akte woont George in Zeist nadat hij kort daarvoor nog in Soest (Soesterberg) woonde. Maar waar verbleef Flora voor het huwelijk? Was dat misschien ten huize van de familie Göbel in Utrecht? Of was dat misschien bij professor bij Van Overbeek de Meyer of toch bij moeder Koppen in Zeist? Ik heb geen aanwijzing kunnen vinden, noch voor de aanwezigheid van De Sauvage Nolting. Van de laatste weet ik dat hij voor 1916 werkzaam is geweest bij diverse buitenlandse banken. Misschien was daarbij een bank in Zwitserland en heef hij daar Fleur of haar moeder ontmoet.
Piet schrijft dat George en Fleur elkaar hadden ontmoet in de trein toen Fleur uit Zwitserland naar Nederland was gekomen. Helaas schrijft hij niet wat het doel was van haar bezoek aan Nederland. Op dat moment was zij achttien jaar en haar vader was twee jaar eerder overleden, dus ik vermoed dat het een ondernemende jongedame was, die iets van de wereld wilde zien. De ontmoeting in de trein met de jonge luitenant-vlieger maakte zoveel indruk op Fleur, dat zij al een jaar later het waagde om met hem te trouwen. Hoewel George in de beschrijving van Piet overkomt als een vrijbuiter en avonturier zijn ze hun leven lang elkaar trouw gebleven en vormden zij met hun dochter Enny (en de fox-terrier Byou) een gelukkig gezin.

De relatie met de familie Göbel is mij nog altijd niet duidelijk. George was een sportief type, die naast vliegen, hockeyen, paardrijden en motorcross ook deel uitmaakte van het voetbalteam van de vliegbasis. Vanuit die discipline is een vriendschap met  Marius Jan (Just) Göbel denkbaar, maar dat verklaart nog niet de aanwezigheid van diens ouders en/of diens broer en zus. Volgens de etiketten van die tijd is de tafelschikking zo: Tegenover de bruidegom zit zijn schoonvader en tegenover de bruid haar schoonmoeder. Aangezien haar vader is overleden wordt die belangrijke plaats ingenomen door Just Göbel. Dat zou betekenen dat hij in nauwe relatie staat tot de bruid, terwijl vader Göbel de tafelheer is van de moeder van George en de Henri de Sauvage Nolting (aan het hoofd van de tafel) de tafelheer van de oude mevrouw Göbel. Eigenlijk horen echtelieden niet naast elkaar te zitten, afgezien van het bruidspaar, maar hier is een uitzondering gemaakt. (Overigens zitten ook aan de andere kant de ouders van Piet ook naast elkaar al is dat op de hoek.) Vriend en collega Pieter Hekkema krijgt een “hoge” plaats, naast de bruid, hij zit op de plaats waar (indien voorhanden) de vader van de bruidegom is gezeten, misschien omdat hij als militair het hoogste in rang is, maar vooral omdat hij de getuige is, denk ik *). Naast hem aan zijn andere kant zit de dochter van het echtpaar Göbel. De plaats van de moeder van de bruid (zij is niet overgekomen uit Zwitserland) wordt ingenomen door mejuffrouw Van Overbeek de Meyer, de dochter van een beroemde arts, die doceert aan de Universiteit van Utrecht (waar Just Göbel medicijnen studeert). Ik heb verder geen familiebetrekking kunnen vaststellen. Haar tafelheer is dus Hendrik Koppen. Blijft over de veronderstelling dat Flora in Nederland was als gast van de familie Göbel in Utrecht. Dan vraag ik mij wel af waarom niet de heer en mevrouw Göbel de rol van haar ouders spelen, maar Marius Göbel en mejuffrouw van Overbeek de Meyer.

Nee voorlopig kom ik er niet uit en zoals ik al schreef, ik zal mijn verlies moeten nemen.

*) NB
Over P.H. Hekkema schrijft Piet Koppen de volgende anekdote: George heeft wel meer noodlandingen moeten maken. Bij een verkenningsvlucht over de Veluwe en Arnhem kwam George in moeilijkheden door een haperende motor. In een angstwekkende zweefvlucht zwenkte de machine om de hoge toren van de kerk op de Grote Markt, maar George zag kans omzijn toestel op een klein grasveldje vóór de Theeschenkerij Sonsbeek midden tussen de huizen neer te zetten. /…/ Daar bleek, dat tijdens de vlucht enkele contactdraden waren gebroken, die ter plaatse provisorisch konden worden gerepareerd, Maar nu stond hij daar dan metzijn waarnemer ritmeester P.H. Hekkema, op een bleekveldje  achter de Zijpsche Poort en de vraag was hoe daar weg te komen. Want aan de ene zijde verrezen de huizen als een gevaarlijke barrière omhoog en aan de andere kant was een weitjeomgeven doorhoge bomen. George vond de oplossing om zonder waarnemer net over de bomen te wippen naar een wat verder gelegen grasveld, vanwaar men weer vrijelijk de lucht in kon gaan. Onderweg knapten echter de contactdraden weer af en moest er opnieuw een noodlanding worden gemaakt. Zij wilden wel graag naar huis en daarom besloten zij dat ritmeester Hekkema tijdens de verdere vlucht tussen de vleugels zou gaan staan om de contactdraden bijeen te houden…. Enz. enz.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s