Een vrolijke bruiloft

Dit wordt een heel  raar stukje. Ofschoon …  Natuurlijk gaat het over mijn hobby; genealogie.
U moet nu niet wegklikken, want het wordt reuze spannend en boeiend. Ha ha ha.

De oma van mijn oma De Vries heette Wilhelmina van Delden. Zij kwam uit een gezin met vijftien kinderen, die vader Augustinus verwekt had bij drie vrouwen met wie hij achtereenvolgens was getrouwd (nadat de voorgangster ongelukkigerwijs was gestorven). Wilhelmina was  tweede van de negen kinderen  van zijn derde vrouw, Geertruida Götte. Een aanzienlijk deel van de familie had zich in Oost Indië gevestigd, waar de broers en halfbroers zich bezig hielden met de Cultuur. Dat is in dit geval, verbouw en handel in suiker en/of koffie en tabak. Wilhelmina trouwde met de Rijksambtenaar, militairadministrateur, Suffridus Eerdmans. Deze nam na zijn huwelijk ontslag uit de dienst en stortte zich op het bedrijfsleven in samenwerking met enkele Van Deldens. Later vestigde hij zich in Amsterdam als makelaar en handelaar in koloniale producten. Enkele van zijn zeven kinderen bleven in of gingen terug naar Indië, waaronder mijn grootvader waarover ik al zo vaak heb geschreven.

Nu is de familie Van Delden zo veelomvattend, dat ik hen uit voorzorg terzijde had geschoven. Maar nu nam ik een van de ooms van oma De Vries onder de loep. Dat was  Arnoldus Johannes van Delden, geboren 1836 in Goor (Overijssel) en overleden in Bad Kissingen (Duitsland). Jawel, het is nu al spannend, hoewel …? Hij en zijn vrouw Barbara Brouwer hebben vijf kinderen ( 4 jongen en 1 meisje) gehad die allemaal in Soerabaja zijn geboren. Maar één van de jongens trok mijn aandacht. Hij heet Augustinus Franciscus Suffridus van Delden. Hij is dus gedeeltelijk naar zijn oom Suffridus Eerdmans vernoemd. Zoals veel van de Indische Hollanders krijgt hij een belangrijk deel van zijn opleiding in Nederland. Hij bezoekt de HBS in Arnhem en zal die zeker hebben afgemaakt. Daarna gaat hij terug naar Indië om zich bij de familie te voegen  en werkt  als employé op de onderneming. In 1878 trouwt hij in Pasoeroean met Bertha Emelie van den Dungen, een meisje uit Soerabaja.  Zij krijgt een miskraam in 1880 en ook de zwangerschap in 1883 eindigt met de geboorte van een niet levensvatbaar kindje. Een maand later overlijdt ook Bertha, zijn vrouw. Augustinus ziet het leven in Indië niet meer zitten. Hij krijgt last van het tropische klimaat en in 1884 gaat hij via Marseille terug naar Amsterdam. Ziekelijk en gedemotiveerd keert hij terug in Holland. Hij speelt graag piano en neemt wat les van de beste leraar die hij kan krijgen. Wat hij verder precies doet heb ik niet kunnen achterhalen. Zijn ouders wonen in Nijmegen als daar in 1886 zijn moeder overlijdt.  Zijn vader die eigenaar directeur is van de NV Cultuurmaatschappij “Djae” in Amsterdam maakt hem commissaris van de handelsmaatschappij, die handelt in koloniale producten en investeert in Indische producenten. Maar Augustinus heeft geen interesse of kan het fysiek niet meer opbrengen. Hij geniet van de muziek en raakt verzeild in een gezelschap van muzikanten en variétéartiesten. Hij maakt kennis met de zangeres  Julienne Caron. Wat er precies zich heeft afgespeeld achter de schermen zal wel verborgen blijven.
huwelijk van delden caronHet is een mooi gezelschap dat zich woensdag 19 augustus 1891 naar het stadhuis van Amsterdam begeeft. De stralende Julienne werd omringd door de gebroeders Antoine en Emile  Buziau, Ludo Franse, haar halfbroer Etienne Caron en haar oom Joseph Caron en Nicolaas Sauvlet, allen muzikanten van het circus “Arena”. Er werd gelachen en gezongen, want het was een feestelijke dag. Julienne ging trouwen! Het was natuurlijk wel  jammer dat de bruidegom te ziek was om mee te gaan, maar Antoine Buziau had gezorgd voor een briefje van de dokter dat de bruidegom echt niet in staat was om zich op het stadhuis te vertonen. De ambtenaar vond het ook wel een goede grap en maakte er ook geen punt van toen Etienne de akte ondertekende met A. van Delden. In de Nes werd het feest voortgezet en er werd menig glas geheven op de gezondheid van die arme bruidegom die in zijn mooie huis aan de Weteringschans in bed lag te rillen. Het was al laat toen Julienne op kousenvoeten de slaapkamer binnen sloop en de fles jenever die zij voor Aug had meegenomen op het nachtkastje zetten. “Slaap maar lekker door hoor schat”, fluisterde ze en blies de blaker uit.

overlijden agustinus

Oom Augustinus is op 30 oktober 1892 overleden. Julienne plaatste een advertentie en vertrok met het gezelschap naar de provincie en zong daar haar hartverscheurende smartlappen.

*) Zie voor de originele bijlagen van het huwelijk op  19-8-1891/ reg 20 fol. 19 (img 543) klik hier en blader door

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Een vrolijke bruiloft

  1. Aron zegt:

    Mogelijk lag een financiële regeling aan het huwelijk ten grondslag. Het bezit van de doodzieke Van Delden ging dan naar de vrouw waar hij al geruime tijd mee verkeerde.

    • hanskwaster zegt:

      Ja, dat vermoed ik ook. Wat mij het meest verbaast is dat zij in de advertentie spreekt over “mij en mijne Kinderen”, terwijl ik noch van Augustinus noch van Julienne (ook niet natuurlijk) enig nazaat heb kunnen vinden. Hoewel het gezelschap rondtrekkend ook in het buitenland (België, Frankrijk, Duitsland) geweest zou kunnen zijn.

      • Aron zegt:

        Mogelijk kinderen uit een eerder huwelijk. Ze hertrouwde blijkbaar ook meteen weer. Ik vond namelijk:

        F Julienne Maria Anna CaronPrint Family Tree
        Born 2 May 1864 – Amsterdam, Nederland
        Deceased 28 September 1938 – Den Haag, Nederland , age at death: 74 years old

        Parents
        ? ?
        Anaise Desiree Caron

        Spouses
        Married to Peter Joseph Lothaer Malmede
        Married 19 August 1891, Amsterdam, to Augustinus Franciscus Suffrides van Delden 1855-/1898
        Married 16 June 1898, Amsterdam, Nederland, to Hermann Hugo Schroder 1868-

  2. hanskwaster zegt:

    Ha Aron, ja de geschiedenis van de familie is reuze interessant, maar ook heel verwarrend.
    Het speelt zich allemaal af in het milieu van rondtrekkende muzikanten en variétéartiesten. Daarin spelen de families Buziau en Sauvlet een belangrijke rol.
    Vanaf 1855 trekken zij door Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Zij spelen op soirees, in Vaudevilles (Fox Halls) en kermissen. In Amsterdam o.a. in Diligentia. Zij hebben een uitgebreid repertoire met ballades, opera-aria’s, chansons comique en varieté.
    Moeder Anaïse Desirée Caron is zangeres, maar ook cuisinière. Ondertussen krijgt zij minstens elf kinderen van diverse muzikanten. In 1874 sterft zij ongehuwd. De jongere kinderen, waaronder “onze” Julienne, twee zusjes en een broertje wonen in huis bij André Buziau (zie bevolkingsregister Rotterdam 1880. Het huwelijk van Julienne en Peter Joseph Lothaer Malmede heb ik niet kunnen vinden (misschien in België – Malmedy of in Noord Frankrijk.
    Dat ik geen kinderen van haar heb gevonden, wil niet zeggen dat zij nooit bestaan hebben. Maar misschien doelde zij in de advertentie op de kinderen in de muzikantenfamilie.
    Dank voor het meedenken.

Plaats een reactie