Anekdote

Vanuit mijn vroegste herinneringen circuleerde er bij ons in de familie anekdotes over mijn grootouders Brugman.
Op foto’s en in familiefilmpjes was opa Brugman een heel lieve man met pretoogjes en een laconieke instelling. Helaas heb ik hem maar een keer of twee ontmoet want wij woonden in een andere stad dan mijn grootouders en opa is gestorven toen ik pas vijf jaar oud was.Opa en oma
Het is logisch dat mijn herinneringen aan hem gekleurd zijn door de verhalen die binnen het gezin over hem de ronde deden. Zo werd er verteld dat opa niet altijd zo rustig was als hij op mij overkwam. Oma was nogal veeleisend en dat bracht opa soms tot een gecontroleerde razernij. Hij greep eens een groot vleesmes en stoof op oma af roepend naar zijn vier dochters: “Hou me vast of ik bega een moord!” Oma zette het dan op een lopen rond de eettafel achtervolgd door haar man met opgeheven mes. Mijn moeder vertelde dat vaak lachend, maar ik hoorde dat sidderend aan. Want zij deden niet onder voor de gruwelijke sprookjes van Moeder de Gans, die ik soms voor het slapengaan kreeg voorgeschoteld. Ik troostte mij met de gedachte dat opa dat maar speelde en dat zo’n lieve man het nooit tot een bloedbad zou laten komen.
Een ander verhaal (waarover ik het eigenlijk wilde hebben) is de mare dat opa vaak niet wist waar hij woonde. Dat kwam zo:
Opa is al vroeg naar zee gegaan. Volgens mijn moeder was hij “Bootsman”. Dat klonk voor mij hetzelfde als kapitein. Nu weet ik dat hij een heel bescheiden rol speelde aan boord. Maar toch. Hij was zeeman en dat vind ik al stoer genoeg. Volgens de verhalen heeft hij de transitie van zeilvaart naar stoomvaart meegemaakt, maar zijn loopbaan liep ongeveer van 1885 tot 1925, dus zullen het wel de laatste stuiptrekkingen van de zeilvaart zijn geweest. Hoe dan ook, hij was veel op zee ook na zijn huwelijk.
Het verhaal dat mij verteld werd is, dat oma veel van verhuizen hield. Zodra opa van wal gestoken was, dwaalde zij door de stad om te zien waar ergens een woning te huur stond. Het kwam dus regelmatig voor dat opa terugkomend van een reis eerst naar het kantoor van de maatschappij moest om te vragen waar hij nu weer woonde. Ik vond dat een prachtig verhaal, want het leek mij reuze leuk om te verhuizen.
Nu onthult de genealogie allerlei details die de verhalen in een ander daglicht stellen. Op de gezinskaart van Franciscus Brugman in het Gemeente Archief van Amsterdam, staan alle adressen vermeld waar opa Brugman heeft gewoond sinds zijn eerste huwelijk met Cornelia Gouverneur, de moeder van Ton Brugman uit mijn vorige post. Daaruit blijkt dat zijn eerste vrouw veel verhuiszuchtiger was dan mijn oma. Hoewel ik moet toegeven dat zijn eerste vrouw steeds een huis vond rond het Ooster Park of soms De Pijp (13 adressen in 12 jaar). Terwijl zijn tweede vrouw, oma dus, het verder weg zocht. In 1913 verhuisde zij naar Bussum, terug komend in Amsterdam koos zij voor de Hoofdweg in West. Daarna voor de Wingerdweg en later de Duizendschoonstraat in Amsterdam Noord. Opa had inmiddels werk aan de wal. Na zijn pensionering ging het verhuizen nog wel een tijdje door: Castricum, Heiloo, Alkmaar, Soest, om uiteindelijk in het oudemannenhuis aan de Roetersstraat afscheid te nemen van deze wereld.

NB) bovenstaande foto is een detail uit de foto die ik onlangs kreeg van Astrid Hart.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Anekdote

  1. Thérèse zegt:

    En zo zie je maar hoe buitengewoon leerzaam de genealogie is. Diverse anekdotes -hoe leuk ook- worden rücksichtslos onderuitgehaald, wel een beetje jammer misschien? Daarentegen komen gelukkig weer wel heel andere spannende en grappige verhalen tevoorschijn.en veel raadselachtige dingen ook al. Zouden die ooit opgelost worden?? Spannend hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s