Christiaan Martinus Broens

Ik ben nog steeds op zoek naar het lot dat Christiaan Broens heeft getroffen en waarom hij zo lang afwezig is gebleven en of hij ooit nog in het gezin is weergekeerd. Hier de akte die melding maakt van zijn afwezigheid. Daaronder een transscriptie om het lezen te vergemakkelijken.

waar is hij gebleven

Op den zevenden Augustus des jaars Achtienhonderd vier en tachtig configureerden voor mij Cornelis Johannes Bruijnel Gerlach Matinuszoon, Notaris te Amsterdam in tegenwoordigheid de na te noemen getuigen. De Heeren: 1.  Johannes Broens, Gepensioneerd Rijks ambtenaar, woonachtig alhier, Houtmanstraat 13 2.  Bamel Gerrit van den Burgh, Horlogemaker, woonachtig alhier, Saenredamstraat 22 3.  Johannes Gerard Broens, kantoorbediende, woonachtig alhier, Pieter Vlamingstraat 26 En 4.  Martinus Christiaan Schenk, kunstschilder, mede alhier woonachtig, Eerste Parkstraat 446.
Welke comparanten verklaarden dat Christiaan Martinus Broens, vroeger van beroep horlogemaker, alhier ter Stede woonachtig en gehuwd geweest met Mejuffrouw Wilhelmina Petronella Busker den zevende November Achtienhonderd een en tachtig zijne woning heeft verlaten en voortdurend afwezig is gebleven; dat Zij, Comparanten, niet weten waar hij zich ophoudt en of hij levend dan wel dood is, zoodat hij buiten de mogelijkheid is zijn wil te verklaren en Zijne toestemming te verleenen tot het huwelijk hetwelk Zijne minderjarige dochter Barendina Catharina Broens , zonder beroep, woonachtig te Nieuwer Amstel, geboren uit zijn huwelijk met zijne voormelde echtgenoote, voornemens is aan te gaan met Gerardus de Vries, Schoenmaker, mede aldaar woonachtig. Verklarende Zij Comparanten  voorts bereid hunne voormelde verklaring  des gevorderd nader met Ede te bevestigen. Waarvan Akte Gedaan en verleden te Amsterdam enz. enz.

De persoon 1 is de vader van Christiaan (waarom het hier gaat), 2 is een voor mij onbekende collega van Christiaan, 3 is zijn 23 jarige zoon, die nog thuis woonde. 4 is Martinus Schenk, een neef van Christiaan. Diens vader was een broer van zijn moeder, Catharina Broens.

Je zou denken dat het bevolkingsregister van Amsterdam voor opheldering kan zorgen, maar nee, hun gegevens scheppen alleen maar meer verwarring. Van mei 1876 tot mei 1880 1880 woont het gezin op Lindegracht 2 huis. Van mei 1880 tot mei 1883 wonen zij op de Singel 89. In mei 1883 (vader is dan kennelijk al meer dan een jaar spoorloos) verhuist het gezin naar de Pieter Vlamingstraat 26. Daar blijven zij wonen tot februari 1886. (Al is inmiddels Barendina getrouwd en Christiaan junior naar kostschool in Middelheim vertrokken.)
Dan verhuist Hendrika van de Zande (zijn 2de vrouw) met de overgebleven kinderen naar Watergraafsmeer. Bij Christaan staat ook dat hij naar Watergraafsmeer is vertrokken al wordt bij hem geen datum genoemd. Helaas zijn de gegevens van de burgerlijke stand van Watergraafsmeer niet op internet beschikbaar. Wel weet ik dat zijn vrouw uiteindelijk is vertrokken naar Velp (haar geboorteplaats), waar zij in 1897 op 67-jarige leeftijd is overleden als de weduwe Broens.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Christiaan Martinus Broens

 1. Thérèse zegt:

  Een vreemde geschiedenis en na al die tijd zal de waarheid niet boven water komen, ben ik bang. En in deze boze wereld waarin wij nu leven, zal de politie zich er ook niet meer druk over maken. Die heeft wel meer te doen; misdaden genoeg helaas. Ik zou maar weer eens iets anders uitpluizen, hanskwaster.

 2. hanskwaster zegt:

  Ha Thérèse, natuurlijk heb je gelijk, maar er zitten nog een paar losse eindjes aan, waaraan nog wel te trekken valt.

 3. Eefje zegt:

  In een andere reactie vraag ik naar het beroep van de vermiste man, maar hier las ik dat hij horlogemaker was. Toch niet ggoed alles gelezen.

  • hanskwaster zegt:

   Ha Eefje, ik prop altijd veel teveel informatie in mijn stukjes. Ik ben al blij dat iemand het leest en opgetogen als iemand het nog eens overleest. Dank je wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s