Over buren, overburen

Tegenover ons huis in Hilversum stond een villa met een mysterieuze uitstaling. Of eigenlijk was het een dubbele villa, met vele afdakjes, erkers en balkons. De ene helft werd bewoond door een hartchirurg met zijn gezin. Daar was weinig geheimzinnigs aan. Sterker nog vanuit onze serre hadden wij een riant uitzicht op hun huiskamer, zodat we bijna konden zien wat zij aten die dag. Maar de andere helft was een stuk spannender. In dat gedeelte van het huis woonden maar drie personen. Een oude dame, een dame van middelbare leeftijd en een jongen van mijn leeftijd ongeveer. Om onopgehelderde redenen hadden wij nauwelijks contact met hen. Als ik met mijn broer en zusjes buiten speelde, werd daar door andere kinderen uit de straat met enthousiasme aan deelgenomen. Maar de jongen van de overkant, waarvan ik na verloop van tijd wist dat hij Peter heette, deed daar nooit aan mee. Nog wonderlijker werd het toen ik hoorde dat de oude mevrouw een schoonzusje was van onze tante Miesje. Tante Miesje was in Indië getrouwd geweest met “Oom Jo”. Helaas was oom Jo al na drie jaar huwelijk overleden en behalve dat hij nog wel eens in de dromen van tante Miesje voorkwam, waarna hij als bewijs van zijn verschijning “zijn schoenen onder het bed achterliet”, ben ik niet veel over deze oom te weten gekomen. Toch was het vreemd dat tante die vrij vaak bij ons op bezoek was nooit contact zocht met haar schoonzus.
Mijn vader heeft wel pogingen gedaan om contact te leggen. Vader was een matig violist, maar bovenmatig geïnteresseerd in muziek. Toen hij hoorde dat Peter een instrument bespeelde, nodigde hij hem uit om bij ons eens te komen spelen. Inderdaad heeft Peter ooit zijn hele drumstel naar onze salon verhuisd. Maar het verpletterende concert dat hij ten beste gaf, dreef ons gezin tot een waanzinnige vlucht. Alleen mijn vader bleef in zijn fauteuil zittend met een stoïcijns gebaar aan zijn pijp lurken. Toen Peter uit getrommeld was, viel er een doodse stilte. “Heel mooi”, zei mijn vader uiteindelijk, maar Peter kwam er bij ons niet meer in.
peters concert
Een foto van het legendarische concert is er niet gemaakt vandaar dit schamel schetsje.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Over buren, overburen

  1. Thérèse zegt:

    Hahaha geweldig, vooral als je bedenkt dat jouw vader alleen van klassieke muziek hield. Je hebt de sfeer rond die mensen goed getroffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s