Anton Brugman

Wie weet er nog iets van Anton Brugman?
Ik bedoel hier mijn oom, de halfbroer van mijn moeder. Behalve dat hij ooit bestaan heeft wist ik helemaal niets van hem. Dit is wat ik via internet te weten ben gekomen, want ik heb hem nooit ontmoet. (mijn moeder trouwens ook niet geloof ik).
Antonius Hendricus Brugman is geboren op 24 november 1898. Na de dood van zijn moeder in 1907 is hij samen met zijn broers en zussen door zijn grootvader Gouverneur in huis genomen. Anton heeft daar gewoond van 24april tot 15 september 1908. Dat was in de Oosterparkstraat op nummer 30, drie hoog. Daarna is hij samen met zijn broers Frans en Jan naar een kindertehuis (weeshuis) in Nederweert gegaan. Daar kreeg hij een opleiding tot bakker. Hij woonde van 8 mei 1916 tot 3 juli 1917 als bakker in Gilze of Rijen (de burgerlijke stand vermeldt niet in welke van de twee dorpen hij woonde) en van 5 mei 1919 tot 2 juli 1919 in Chaam en later, tot 24 november 1920, in Tilburg. In al die plaatsen was hij bakker van beroep.
Zijn vader, mijn opa dus, was zeeman. Het bakkersvak (een idee van het weeshuis?) heeft Anton toch niet zo heel lang kunnen boeien, want in 1920 is hij vertrokken naar Amsterdam en  gaan varen bij de KNSM (grote vaart} als stoker.

Medea 1916Zie hier

Op 28 april 1924, lees ik, is hij terug uit West-Afrika, maar op 20 september 1927 gaat hij weer naar zee. Hij blijft stoker maar nu op de “wilde vaart”. Als hij zich op 19 augustus 1930 weer in Amsterdam inschrijft geeft hij op: Komend van Engeland.
Hij is nog steeds ongehuwd en woont vanaf 30 december 1937 in bij zijn broer Jan, die dan al drie zonen heeft: Jan, Cor en Ton. Volgens de persoonskaart wonen zij tot 1940 in de Balthasar Florisstraat op nummer 32 vier hoog, hij heeft dus een zolderkamertje. Daarna verhuist hij mee met het gezin van zijn broer Jan, die kleermaker is, naar de Eerste Jan Steenstraat 130 huis.
Of hij in en/of na de oorlog nog gevaren heeft heb ik niet kunnen vaststellen. In 1948  woont hij zelfstandig in de Adriaan van Ostadestraat tweehoog achter op nummer 320, maar een paar maanden later, als ook de laatste van Jans zonen getrouwd is en het ouderlijk huis heeft verlaten, trekt hij toch weer in bij Jan en zijn vrouw Maria op het adres Transvaalstraat 36 huis. Op 1 juni 1962 verhuist hij naar een huis aan de overkant van de straat: nummer 35 twee hoog achter en op 28 juni 1966 naar één hoog vóór in hetzelfde pand.
Daar is hij op 3 juli 1970 overleden.

Zou hij weet hebben gehad van mijn bestaan?

 

Bij de foto:
Het schip de ss Medea uit 1916. Deze prachtige foto komt van deze site

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Anton Brugman

  1. Thérèse zegt:

    Wat zit het leven toch wonderlijk in elkaar. En wat is de genealogie toch iets fantastisch. Zo weet je niet dat iemand bestaat en dan opeens wel. Je denkt dat iemand bijvoorbeeld 4 kinderen gehad heeft, nee hoor, zeven. Als je maar goed zoekt, ontdek je de wonderlijkste geheimen, Nu ja, geheimen, in ieder geval feiten die niemand meer wist of al lang vergeten was. Goed zo Kwastertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s