Sluimeren

bedSommige mensen hebben een hekel om te gaan slapen, anderen vinden wakker worden weer lastig. Ik ken zelfs iemand die aan beide een even grote weerstand biedt. De  laatste tijd heb ik een grote liefde ontwikkeld voor het moment van ontwaken. Vooral het sluimeren en het uitstellen van het moment van opstaan doet mij veel plezier. In die minuutjes dringen zich vaak de mooiste gedachten aan mij op of verlies ik mij in heerlijk nostalgisch gemijmer.

Neem nou vanmorgen.
Al bij het eerste ochtendlicht werd ik gewekt door langskomend verkeer van mensen die zich naar de vrijmarkt spoeden om een gunstig plaatsje te bemachtigen. Toch voelde ik geen enkel aandrang om op te staan om te gaan kijken wat andere mensen wèl kunnen wegdoen en waarvan mijn huis inmiddels uitpuilt.
Nee, mijn gedachten spitsten zich toe in wat waarschijnlijk een flard van een droom was.
Hoe heette toch die leraar wiskunde uit de eerste klas van het Nieuw Lyceum in Hilversum? Het begon met een E…, Engwerda of Ensing of zoiets. Hij had indruk op mij gemaakt omdat hij wist dat ik een broertje was van Eefje en Noortje de Vries. Hij kende die niet van de televisie (of misschien toch), maar vooral omdat hij die had lesgegeven aan het Kennemer Lyceum in Haarlem.

Haarlem. Daar kwam ik vandaan. Daar was ik geboren. Wij verhuisden in 1955 naar Hilversum, maar Haarlem was mijn stad.
Ik moest plotseling denken aan allerlei Haarlemse dingen. Kijk namen uit die tijd kon ik mij nog prima herinneren. Onze bakker heette Hart, de groenteboer was Blankendaal, die melkboer was … hee, wat is dat … ik kon mij geen melkboer meer herinneren. Oja, er kwam wel een melkventer langs. Hij klingelde dan met een bel. Mijn moeder stuurde mij soms naar buiten met een kwartje en een pannetje. De melkboer schepte dan uit een melkbus wat melk in de pan en voorzichtig liep ik dan weer naar binnen om het aan moeder te geven. De melkkar was denk ik van De Sierkan, of was dat de ijsco-man? IJsjes kochten we (mijn broer en ik) bij Jamin. Voor een dubbeltje had je een blok ijs “Dubbeldik” in vetvrijpapier verpakt en daarbij kreeg je nog twee bijpassende wafeltjes.
Heerlijk.
Bij Bakker Hart hoefde je nooit geld bij je te hebben. De vrouw van de bakker kende mij van gezicht en zei altijd: “Ik schrijf het wel op”. Dat had vele voordelen. Eens vroeg een schoolvriendje of ik na school met hem mee ging naar huis. Omdat zijn moeder jarig was, was daar vast iets lekkers te krijgen. Maar ja ik had geleerd om niet met lege handen bij iemand op visite te gaan. Als we naar mevrouw Blok (een vroegere buurvrouw die nog in Bloemendaal woonde) gingen kregen we altijd een stukje zeep mee. In onze kelder stonden enkele dozen met zeep, die mijn vader vlak na de oorlog zelf gemaakt had in de hoop daar rijk van te worden. Maar hoewel prima van kwaliteit verkocht het voor geen meter. Nu had hij ander werk en geen belangstelling meer voor de voorraad in de kelder. Ik had tien broers en zusjes die heel vaak bij die lieve mevrouw Blok op bezoek gingen. Dus fantaseerde ik vanmorgen dat zij in de kelder een doos had staan die van lieverlede gevuld raakte met stukjes heerlijke zeep van mijn vader.

Oja, ik zou naar de moeder van Peter van Veen gaan, maar ik wilde niet naar huis voor een stukje zeep. Dus liepen we langs bakker Hart en ik haalde daar een doos bonbons. “Ik schrijf het wel op.”

Haarlem. Heerlijk Haarlem.
Moet ik echt opstaan?

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Sluimeren

  1. Thérèse zegt:

    Goh, wat gaat er veel door jou heen ’s ochtends. Leuk logje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s