Zoeken naar Isaäc de Vries

Zijn voornaam wordt ook geschreven als Isaac, Izaak en Izaac. Mijn voorkeur gaat uit naar Izaak, hoewel in de geboorteakte Isaäc staat.

pieterspoort-rokin-768x915

geboorte izaak

Dit stukje gaat dus over Izaak de Vries, die geboren is in 1878 in Amsterdam.
Zoals de naam al doet vermoeden reken ik hem tot familie, al moet ik ver terug om de familierelatie weer te geven.
Mijn overgrootvader Lijpman de Vries (de vader van mijn opa Maurits de Vries) was koopman in textiel. Zijn zaak “De Lakenbaal” op de Anthonie Breestraat en later op de Nieuwedijk in Amsterdam was redelijk succesvol en hij genoot aanzien in de Grote Synagoge, mede vanwege zijn inzet en giften. Ook trok hij zich het leed van de armoelijdende geloofsgenoten aan. Zo was hij penningmeester van de “Vereniging voor hulp aan noodlijdende Ooglijders” (vooral bedoeld voor de Joodse diamantslijpers die veel met oogklachten te kampen hadden).
Deze Lijpman was de jongste van de acht kinderen van de Zwolse koopman Benedictus de Vries, die allen, met wisselend succes, zijn uitgevlogen over Nederland. Lijpman kwam dus naar Amsterdam.
Een van zijn broers, die Aron heette, ging terug naar de stad van zijn voorouders: Leeuwarden. Daar is hij getrouwd met Hester Polak. Samen kregen zij negen kinderen. Aron hield zich bezig met de handel, waarschijnlijk ook textiel, garen en band.
Als Aron overlijdt in 1855 probeert zijn vrouw Hester nog enige tijd met de verkoop van de voorraden garen en band het hoofd boven water te houden. Maar na enige tijd komt het gezin in zwaar weer terecht.
Ik probeer er achter te komen wanneer precies Hester besluit om Leeuwarden te verlaten en te verruilen voor Amsterdam.
De vroegste vermelding van haar in het bevolkingsregister van Amsterdam is van 1870, maar dan woont zij al een tijdje in Amsterdam. Op 25 maart 1870 schrijft zij zich in op het adres Zeedijk 89. Daar woont zij met twee van haar kinderen: dochter Heintje, die dan al 30 jaar is, en haar jongste zoon Izak van  achttien jaar. Let op: Izak de Vries is dus zijn oom (= broer van zijn moeder).
Vanaf 1877 woont Hester in Warmoesstraat 9. Het is dan een komen en gaan van zonen en dochters die op verschillende data bij haar inwonen.
Hoewel zij soms ook op een ander adres verblijft woont zij daar tot juli 1890.
Ik zie dat in 1879 ook haar dochter Mina bij haar inwoont. Mina heeft dan een zoontje, die in 1878 in Amsterdam is geboren. Zij heeft haar zoontje Izaak genoemd maar de naam van de vader wordt niet vermeld. Mina en Izaak vertrekken weer in 1880 en wonen dan op verschillende adressen. Izaak wordt ingeschreven als pleegkind in het gezin van Abraham Vega en Aaltje Scheffer. Enkele maanden later staat hij te boek als pleegkind van Salomon Leefson en zijn vrouw Meriam d’Oliviera. Maar soms woont Izaak ook als “neef” bij een van  de zussen van zijn moeder; Cato of Christina en soms ook als kleinzoon bij Hester Polak.

Zijn moeder Mina was in 1889 overleden als de kleine Izaak elf jaar is. Toch groeit hij op, ook letterlijk, want als hij in 1897 gekeurd wordt voor de militie is hij 1,78 m lang (bijna 20cm langer dan zijn ooms en tantes). Uit het militieregister maak ik op dat hij soldaat is geworden, maar verder ontbreekt van hem vooralsnog ieder spoor. Behalve dan dat hij, 75 jaar oud, is overleden op 14 januari 1954 in Rotterdam (volgens een bericht in “Het Vrije Volk” is hij ongehuwd gebleven).

overlijden izaak

De eerste foto is de St Pieterspoot tussen Nes en Rokin. De huizen boven de poort zijn Nes 56 en Nes 58. Mina heeft in beide huizen gewoont met de kleine Izaak. De afbeelding komt van deze site

De tweede van Familysearch, zoekakten.nl en de laatste van Delpher.nl

 

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s