Isaäc de Vries II

Soms kom je, als genealoog, iets op het spoor waarvan later blijkt dat je helemaal verkeerd zit.

Zoekend naar “mijn” Izaak de Vries stuitte ik op iemand van die naam die in 1901 in Schagen is overleden. De krant kopte: Izaak “de vreter” is overleden.
izaak de vreter

Het ging om Isaac de Vries. Deze naamgenoot had in zijn korte leven, hij werd slechts dertig jaar, een reputatie opgebouwd als Holle Bolle Gijs. Hij bleek in staat om grote hoeveelheden voedsel tot zich te nemen zonder dat hem dat zichtbare moeite kostte. Daarom leek het de uitbater van een “specialiteitentheater” in Amsterdam  een goede zet om hem in te huren als attractie op de kermissen en jaarmarkten in Noord-Holland.

Izaak zag er wel brood in. Zo heeft men hem op diverse plaatsen kunnen bewonderen hoe hij in recordtempo een hele rauwe rodekool, vier broden, een hele worst en vijftig pruimen naar binnen werkte. Een andere keer vermaakte hij he publiek door het eten van een hele bos scharretjes, enkele haringen en een lang witbrood .Maar de act werd voor de theaterdirecteur te kostbaar en Izaak werd ontslagen.
Izaak dreef handel in ongeregeld goed, maar zijn naam was gemaakt. Toch deed hij er alles aan om beroemd te blijven. Zo haalde hij eens de publiciteit toen hij uit een hotel in Haarlem werd gegooid. Hij had geweigerd te betalen, omdat er geen broodjes meer werden gebracht nadat hij de hele ontbijttafel had leeggegeten. Op de sociëteit in Haarlem werden zijn proeven van bekwaamheid als “beestachtig” omschreven. Ik heb geen aanwijzingen kunnen vinden over zijn postuur. Bij de militie werd hij wel al na drie maanden ontslagen. In de registers staat “wegens lichaamsgebreken” en niet wegens overmatige eetlust. Dat hij op zo jonge leeftijd overleed is ook geen aanwijzing, want de krant meldt dat hij aan de “vliegend tering” is bezweken.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s