Tante Jo

indisch meisjeIk ben al geruime tijd op zoek naar bewijzen dat “Tante Jo” zelf ook kinderen heeft gehad. Tante Jo was een vrouw met de meisjesnaam Johanna Hendrika Adriana Carolina Koch. Zij werd geboren in 1837 in Soerabaja als dochter van Johannes Koch en Binjo, een Javaanse vrouw. Niet veel ben ik tot nu toe  over haar te weten gekomen. Zij groeide op in Nederlands Indië neem ik aan, toch is zij op 28 augustus 1867 getrouwd in Nijmegen. Waarschijnlijk was haar moeder rond 1845 gestorven en heeft haar vader haar meegenomen naar Nederland toen hij in 1848 gepensioneerd werd als kapitein van het Nederlandsch Indische leger. Hij vestigde zich in Nijmegen waar hij kennis maakte met de jonge weduwe Greetje Verweij. In 1849 is hij met haar getrouwd. Jo bleef bij hen in huis wonen en er kwamen nog vier kindjes bij, twee (half)broertjes en twee  –zusjes. In 1866 maakte Jo kennis met de commies Adrianus Rudolphus Kraijenhoff van de Leur (een nazaat van het fameuze  lid van de Hoge Raad Mr. A.R. Kraijenhoff). Onze Adriaan Kraijenhoff was in Indië nog maar net begonnen aan zijn ambtelijke carrière toen hij in 1866 verlof kreeg toegewezen wegens ziekte. Jo verteld Adriaan dat zij haar Indië zo miste en zij besloot met hem terug te gaan naar Java als zijn verlof ten einde was. Op 9 september 1867 zijn zij in Nijmegen getrouwd. Het huwelijk deed hem goed hoewel de advertentie die hij in de krant laat zetten doet vermoeden dat hij menigmaal werd gecondoleerd met zijn afscheid van het vrijgezellen bestaan.

huwlijk Adrianus Kraijenhoff

Toch reisde hij al datzelfde jaar welgemoed terug naar de Gordel van Smaragd om zijn werk als ontvanger bij de accijnzen en belastingen op Celebes op te pakken. Helaas werd hij toch weer vaak ziek en in 1877 is hij overleden. Johanna, nu weer vrijgezel, viel op Henri van Delden, een negenendertigjarige ondernemer die een koffieplantage aan het opbouwen was. Zij trouwden op 31 augustus 1879 in Buitenzorg bij Batavia. Maar al na vijf jaar wordt ook deze partner ziek en overlijdt in Pasoeroean Oost-Java. Johanna verkoopt de gronden van de onderneming van haar man, de NV Tjoeling, en vertrekt naar Europa. Op de passagierslijst van de ss Burgemeester den Tex van april 1891 staat zij vermeld. Zij reist samen met twee kinderen. Zijn dat haar kinderen of begeleidt zij twee minderjarigen die in Holland gaan studeren? Zij vestigt zich in Wageningen, waar zij een pension begint voor studenten uit Indië. Daar houdt zij de naam “Tante Jo” aan over. In 1905 gaat zij weer terug naar Indië om haar laatste dagen in de tropen te slijten. Maar zij houdt het aardig uit, want zij is pas in 1929 in Malang overleden, zij was toen 91 jaar.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Tante Jo

  1. Thérèse zegt:

    Wat fijn Hans, dat we nu weer meer van tante Jo weten. Twee echtgenoten die vroeg overlijden…zou daar de stille kracht een rol hebben gespeeld? Op tante Jo had die geen enkele uitwerking want zij bereikte toch een hoge leeftijd. Spannend die verhalen die in ‘ons Indië’ spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s