Schooten voor de boeg

Een van mijn hobby’s is om bij de kringloopwinkel schilderijtjes te kopen waarvan de lijst mij bevallen om ze vervolgens schoon te maken en waar nodig te repareren. Het schilderijtje dat er in zit is vaak ook heel smerig en heeft soms een vergeeld vernis. Dan is het leuk om daarop mijn schoonmaak methodes uit te proberen, want nergens op internet vond ik een handleiding hoe je dat moet doen. Soms is het resultaat zo aardig dat ik besluit om het werkje weer in de oorspronkelijke lijst te doen. Dit tot groot verdriet van mijn lieve vrouw Thérèse, die zich opgescheept ziet met schilderijen die zij verfoeid, hetzij door de somberheid, hetzij door de oubolligheid van de voorstelling. Maar ik vind het heel leuk en ga er ook vast mee door.
Ook vind ik het sport om de maker van het schilderij te achterhalen. Vaak is het gesigneerd met een voor mij volstrekt onbekende naam. Onlangs nam ik zo een schilderijtje onderhanden van een paar zeilbootjes op een nevelig water. Er stond een naam op, maar de signatuur zat half onder de lijst en door de mate van vervuiling sowieso niet leesbaar. De aardige klassieke lijst was, blijkens een etiketje achterop, van een lijstenmaker uit Loosdrecht en waarschijnlijk van vrij recente datum.
Na het uit de lijst nemen zag ik dat het gesigneerd was door J. Schooten en gedateerd op 1923. Het was op doek geschilderd en later op triplex geplakt (marouflage heet dat zo mooi).

schootenNu ik dat allemaal weet leek het mij niet moeilijk om de maker te achterhalen. Maar de werkelijkheid is soms lastiger dan je denkt. De lijstenmaker uit Loosdrecht heet Lannie Olie. Lannie’s Lijstenmakerij was gevestigd op de Nootweg 25 in Loosdrecht. Maar helaas bestaat die niet meer, zodat ik daar geen inlichtingen kan inwinnen. In het schilders lexicon van Pieter Scheen vond ik Jan Anthonius van Schooten (let op tussenvoegsel “van”). Deze Jan van Schooten (1870-1933) was schilder tekenaar en etser, geboren in Deventer, opgeleid in Den Haag en Amsterdam en was ook tekenleraar in Hilversum.
Een vergelijkbare afbeelding van een van zijn schilderijen heb ik niet kunnen vinden maar de signatuur op zijn tekeningen die ik wel vond bevatten allen of een “v” of het woordje “van” voor “Schooten”. Wel wordt zijn schilderstijl omschreven als “impressionistisch” en Hilversum ligt niet zo ver van Loosdrecht.
Misschien wordt dit wel gelezen door iemand die de signatuur herkent of iemand die zegt: Nee joh, er staat Schouten, Schroten of Sahooten of iets dergelijks.

signatuur

Wat vind jij?

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, kunst. Bookmark de permalink .

4 reacties op Schooten voor de boeg

  1. Thérèse zegt:

    Nou, nu het schoongemaakt is, vind ik het helemaal niet zo gek. Deze is ook niet zo somber als vele anderen van je verzameling.

  2. Tilly Wartenbergh Blanken, USA zegt:

    Nee joh, ik denk J Schouten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s