Jacob Cornelis Schouten, Nijmegen 1901 – Den Haag 1986

Ik ben er nog niet klaar mee.
Het is fascinerend om te zoeken naar iemand die zo lang geleefd en gewerkt heeft als kunstschilder. Maar ook frustrerend omdat er over hem bijna niets te vinden is.
Gelukkig kwam ik er achter, zoals ik eerder meldde, dat er op 9 november 2015 bij Het Notarishuis in Arnhem een schilderij van hem is geveild. Een vriendelijke medewerker van het veilinghuis stuurde mij enkele foto’s van het schilderij:
Woeste Zee, olie/doek, 48,5×48.5cm , gesigneerd en gedateerd 1931.

126651A

Ik vermoed dat het ooit gehangen heeft op de tentoonstelling bij Kleijkamp waarvan sprake was in mijn vorige post over Schouten.
Hoewel het acht jaar later is ontstaan dan het werk dat ik onlangs heb schoongemaakt en de signatuur onvergelijkbaar anders is aangebracht (In 1931 is het bijna onleesbaar.), staat voor mij vast dat het dezelfde schilder is. Het latere werk is gedurfder en kleurrijker dan dat uit 1923. Toch zie je in beide schilderijen de gedrevenheid van de maker er van af. Daarom is het wonderlijk dat ik verder bijna niets over hem te weten kom. De RKD vermeldt slechts zijn omzwervingen van Nijmegen naar Arnhem, Antwerpen, Brussel, Parijs, Den Haag en Zoetermeer. Van zijn verblijf in Den Haag, 1928 -1940, weet ik inmiddels waar hij gewoond heeft: Irisstraat, Eschdoornstraat, Fahrenheitstraat, Anemoonstraat, Mallenden, Burgemeester Waldeckstraat (Loosduinen) en Fultonstraat. Steeds staat hij ingeschreven als kunstschilder. Misschien is de onleesbaarheid van zijn signatuur de reden dat het zoeken naar zijn latere werk ondoenlijk is.

126651B 126651C

De signatuur uit 1931 en de achterzijde met naamsvermelding.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, kunst. Bookmark de permalink .

2 reacties op Jacob Cornelis Schouten, Nijmegen 1901 – Den Haag 1986

  1. B zegt:

    Geachte heer,
    Ik ben in het bezit van een (olieverf)schilderij waarop niet alleen het signatuur, maar ook de stijl, vergelijkingen toont. Mocht u interesse hebben in een foto/ foto’s, dan kunt u mij middels de e-mail een bericht sturen.

    • hanskwaster zegt:

      Beste Heer B. Natuurlijk ben ik zeer geïnteresseerd in een foto van uw schilderij helaas werk de link naar uw emailadres niet. Dus kan ik vooralsnog geen berichtje sturen. Misschien lukt dat later nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s