Verhaaf

Dit weekend vond ik bij de kringloopwinkel weer een schilderijtje waarop ik mijn restaurateursvaardigheden met een gerust hart kan trainen. Misschien vinden een aantal mensen het schilderijtje mooi en dus zonde als ik het mogelijk verknal, maar gezien de perspectieffouten vermoedde ik dat het door een amateur is gemaakt. Ook de beschadigde gipsen lijst vormt een uitdaging.

 

Verhaaf 1    verhaaf 2

Het olieverfschilderijtje, op doek 30x40cm, is gesigneerd door H.J.Verhaaf.

verhaaf 4
Verhaaf maakte een monogram van zijn beide voorletters waardoor niet meteen te zien is of hij H, dan wel J Verhaaf heet.

Natuurlijk zocht ik op internet of ik mij niet vergiste en dat het toch een werk van een gezocht kunstenaar betrof. Al snel kwam ik er achter dat het hier ging om iemand die misschien wel veel heeft geproduceerd, maar waarvan de waarde verwaarloosbaar wordt geacht. Na enig speurwerk kwam ik het volgende over hem te weten:
Hendrik Johan Verhaaf werd in Arnhem geboren op 6 augustus 1892 als zoon van Elbert Jan Verhaaf en Christina Dorothea de Bruin. Vader Elbert was schilder (ik vermoed huisschilder) en zij hadden naast Hendrik nog vier kinderen.
Hendrik Johan Verhaaf is in 1921 getrouwd met Gerritje Luckesen en is dan hulpbrievenbesteller van beroep. Toch zal hij in die tijd ook al geschilderd hebben en misschien gedroomd van een glansrijke carrière als kunstschilder.
In de Arnhemsche Courant vind ik vanaf 1926 met enige regelmaat advertenties waarin hij schilderstukken aanbiedt tegen lage prijzen (tussen de 2 en 10 gulden). Hij woont dan in de Nijhoffstraat 123 hs in Arnhem. In oktober 1927 houdt hij “opruiming van restanten schilderstukken”, maar ook daarna gaat hij door met de verkoop van schilderijen. Ook in 1934 houdt hij “opruiming”, waarschijnlijk omdat hij verhuist. Daarna adverteert hij in de Graafschap Bode. Zijn verkoopadres en etalage is in de Dullestraat 17 (bij de Hertogstraat) in Arnhem.
Zijn vrouw Gerritje is in 1954 overleden. Ik heb niet kunnen vinden of zij ook kinderen hebben gehad. Toch lees ik op een of ander forum dat iemand zich meldt als een kleinkind van de schilder H.J. Verhaaf.

NB) Misschien weet een van mijn lezers of dit de weergave is van een bestaand stadsgezicht is of dat het aan de fantasie van Verhaaf is ontsproten.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Verhaaf

 1. Thérèse zegt:

  Ik begin het ook wel leuker te vinden. Deze en de vorige zijn niet zulke donkere sombere schilderijen. Succes!

 2. L.Vermeulen zegt:

  Beslist geen fantasie.
  Het betreft hier de Zuidhavenpoort te Zierikzee.
  Daar zijn toch een flink aantal schilderijen van gemaakt.Ik meen dat de bouw srvan omstreeks 1300 heeft plaatsgevonden. Heb er ook een van in bezit.

  • hanskwaster zegt:

   Beste L. Vermeulen. Dank voor de reactie. Misschien heeft inmiddels gezien dat ik na deze post verder ben gaan zoeken en inderdaad heel veel afbeeldingen heb gevonden met dit onderwerp. Wel ben ik benieuwd of het schilderij dat u bezit ook gemaakt is door H.J. Verhaaf..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s