Mijn Klinkenberg

Mijn “Klinkenberg”
Voor mijn restaureerproject kocht ik bij de kringloopwinkel dit schilderijtje. Het is een olieverfdoekje van 40x50cm met een mooie barokke lijst en gesigneerd met (J.) H. Klinkenberg.

IMG_0666
Natuurlijk ken ik wel J.C.K. (Karel) Klinkenberg (1852-1924), maar die is vooral bekend door zijn vele stadsgezichten en waarover in 2000 een boek van Willem Laanstra is verschenen: De Meester van het zonnige stadsgezicht.
Ik begreep dus wel dat dit schilderij nooit door Karel Klinkenberg gemaakt kon zijn. Het leek mij ook jonger dan van 1924. Misschien was het wel van een zoon? Maar na enig zoeken moest ik vaststellen dat Karel geen zoon heeft gehad. Bovendien ontdekte ik dat van deze J.H. Klinkenberg bijna niets te vinden is op internet. Wel vond ik nog drie afbeeldingen van vergelijkbare schilderijen die dezelfde signatuur hebben, al werden zij wel aangeboden als van Karel Klinkenberg.
Mijn schilderij heeft als titel: “Blaricum” en is ooit verkocht door de firma J.W. van Berkum uit de Nieuwsteeg in Hoorn (die was daar gevestigd tussen 1950 en 1980). Twee van onderstaande afeeldingen komen van Marktplaats en de derde van een veilingsite (die ik later niet meer kon terugvinden).

Dit zijn de enige schilderijen van J.H. Klinkenberg die ik op het internet heb kunnen vinden. Wie heeft ze gemaakt en hoeveel zou de schilder er zo gemaakt hebben? Zou hij bij een ander onderwerp voor een (ander) pseudoniem hebben gekozen?
Overigens werden de eerste twee verkocht als werk van J.C.K. Klinkenberg (1852-1924), terwijl de signatuur duidelijk J.H. Klinkenberg vermeldt.

De schildersfamilie Bouter.
De schilderijen, waar het hierboven over gaat, zijn gesigneerd met de naam J.H. Klinkenberg. Maar ik veronderstel dat ze gemaakt zijn door een lid van de familie Bouter, waarvan bekend is dat zij werk maakten onder diverse pseudoniemen.
Vader Hendrik Bouter is geboren op 25 april 1854 in Boskoop en overleden op3 januari 1936 in Voorburg. Hij is in 1886 in Dordrecht getrouwd met Johanna Ridderhof (1863-1946) en woonde tot 1852 in Gouda. Daarna was Hendrik gevestigd in Den Haag als lijstenmaker, schilder/tekenaar (landschappen, stillevens en portretten) en later ook als kunsthandelaar. Hij woonde eerst op het adres Dennenweg 62 en later Noordeinde 150. Hij had drie zonen: Pieter Adrianus (1887-1968), Cornelis Wouter (1888–1966) en Adrianus Johannes (1892-1943). De twee oudsten waren geboren in Gouda, de laatste in Den Haag. Daar werd het gezin Bouter nog uitgebreid met vier dochters: Johanna, Hendrika, Agatha en Wilhelmina.
Vader Hendrik was de zoon van een smid, maar had al vroeg belangstelling voor tekenen en schilderen. Als schilder was hij autodidact en legde zich daarnaast toe op het inlijsten van zijn werk en dat van anderen. In Den Haag begint hij een winkel/lijstenmakerij. Zijn kinderen stimuleert hij in schilderen. Zijn zonen Piet en Cor zullen kunstschilder worden, net als zijn dochter Hendrika.
Piet Bouter

Pieter Adrianus Bouter (1887-1968) maakte vooral bos en heidelandschappen. Meestal stoffeerde hij zijn landschappen met figuren, dieren en huizen. Maar hij maakte ook verstilde “Vennetjes in het bos”. Al deze schilderijen signeerde hij met Piet Bouter. Mogelijk zijn de “J.H. Klinkenbergjes” toch van zijn hand, gezien het gebruik van de herfstkleuren en de “impressionistische” toets.

Cor Bouter

Cornelis Wouter Bouter (188-1966) maakte vooral stadsgezichten (in de trant van Klinkenberg of Springer), interieurs met figuren (in de trant van Blommers of Israels), bos- en heidelandschappen (in de trant van Mauve en c.s.). Veel van zijn werk werd net als van de andere familieleden verkocht voor export naar Amerika en Canada. Hij signeerde zijn werk vaak als Cor Bouter, maar bediende zich ook van vele pseudoniemen als C. Hendriks, C. Verschuur, H. Willems, A.J. van Eijbergen, Johan van Gesine enz..

signatuur:    Cor Bouter                                          C. Bouter

andere signatuur:   C. Verschuur                     C. Verschuur

A.J. van Eijbergen                                 A.J. van Eijbergen

Nog vier schilderijen van Cor Bouter nu met weer andere signatuur

Johan van Gesine en Hendrik Willems

C. Hendriks                                             C. Hendriks
Bouter gebruikte de pseudoniemen kennelijk ad random, dus niet voor elk onderwerp een andere naam. Ook is het niet bekend of de broers soms samen aan hetzelfde schilderij werkten. Vooral gelet op de eerste met de signatuur C. Hendriks doet vermoeden dat mijn klinkenberg dus ook gemaakt kan zijn door Cor Bouter.

Jet Terlouw-Bouter

Hendrika Geertruida Bouter (1896-1976) was getrouwd met Cornelis Terlouw. Sinds die tijd signeerde zij met Jet Terlouw. Weduwe geworden (1948) hertrouwde zij met M.H. Mathijsen en signeerde zij met Jet Mathijsen. Zij maakte stillevens en landschappen.

Deze schilderijen zijn alle gesigneerd met Jet Terlouw
Victor de zoon van Cor Bouter

Victor Bouter (1928-2004) is het enige kleinkind van Hendrik Bouter (die ik heb kunnen vinden). Hij was de zoon van Cor Bouter en Jacoba Osseman. Aanvankelijk ging hij bouwkunde studeren in Delft, maar al na twee jaar maakte hij de overstap naar de Koninklijke Academie in Den Haag. In zijn werkzaam leven heeft hij zich gespecialiseerd in tekeningen en aquarellen van gebouwen en stadsgezichten. Hij heeft ook veel illustraties gemaakt en hield zich verder bezig met de kunsthandel (werk van zijn vader?). Onbekend of zijn zoon Leon ook in de kunst is gegaan.

victor bouter 5
Ook deze aquarel/tekening is van Victor Bouter.
Hier herkennen we de Hoofdtoren in de haven van Hoorn.

(Alle foto’s in dit artikel zijn van kunsthandel Trompenburgh Wijdemeren, Futura Harpen Apeldoorn, Marktplaats of van diverse Veilingsites).

Voor wat betreft mijn Klinkenberg hou ik het voorlopig toch op Piet Bouter.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, kunst. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mijn Klinkenberg

  1. Brigitte Sandel zegt:

    Ik heb hier een schilderij van H. Klinkenberg. Zat te zoeken wie dat kon zijn. Dus uitsluitend de letter ‘H’ het is een afbeelding van 2 jagers in het bod met een oud boerderijachtig huisje erbij. Al meer dan een halve eeuw in ieder geval in de familie. Zou dit ook weer dezelfde persoon zijn?

    • hanskwaster zegt:

      Natuurlijk zou ik eerst een afbeelding moeten zien, maar door jouw beschrijving denk ik dat het best ook van Piet Bouter zou kunnen zijn. Leuk dat je reageerde, zo komen we allemaal iets meer te weten over dit fenomeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s