De Briebel

Er zijn van die woorden die ik gebruik zonder dat ik me realiseer dat ze niet bestaan. Bijvoorbeeld “briebel”. Als ik op zondag eieren kook voor het ontbijt, leg ik altijd één ei meer in het water dan er ontbijters zullen zijn. Dat doe ik omdat ik anders degene ben die het ei met de briebel krijg (degene die het minst protesteert!).
U begrijpt het al. Een ei met een briebel is een ei waarbij tijdens het koken de schaal is gebarsten, waardoor een gedeelte van het eiwit naar buiten is gedrongen. Dat is op zich niet zo erg, een gepocheerd ei is ook lekker, maar binnen in de schaal is het dan een waterige kledderboel, die de boterham waarvoor het eitje bedoeld is doorweekt.
Vandaag vroeg ik mij af of meer mensen dat woord gebruiken. In ons gezin is het in gebruik gekomen nadat we het lazen in een van de boeken over Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. Dat moet ongeveer in 1975 geweest zijn. Daarin klaagt Catootje Tromp dat ze geen ei met een briebel wil. Wij hebben daar destijds heel hard om gelachen, maar sindsdien wilden onze kinderen ook nooit meer een ei met een briebel.
Volgens Van Dalen bestaat dat woord dus niet. Het West-Fries dialect (de West-Friezen zelf schrijven: westfries) kent het wel in de betekenis van snottebel en daar zal het dus wel vandaan komen (al is een snot-ei weer heel wat anders).
Vandaag trof mij dus weer een briebelei. Een hele mooie dit keer.

Hier de foto.briebelei

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s