Een “nieuwe” Schouten

schouten dutchart 1

Dit is het vierde schilderij van Jac. Schouten dat ik heb kunnen traceren. Ik werd naar aanleiding van mijn blog benaderd door de beheerder van de website www.dutch-arts.com, een site met afbeeldingen van een collectie van bijna 600 werken van het segment “outsider” (kunst van makers die niet tot de Kunst worden gerekend, van goedwillende amateur tot miskend genie). Dankzij hem kan ik nu dit schilderij laten zien.

Jacobus Cornelis Schouten (1901-1986) is in zijn collectie eigenlijk toch een vreemde eend. Zijn werk is tussen 1933 en 1945 regelmatig goed besproken in de pers, al concludeer ik uit het feit, dat zijn werk vrijwel nooit op de markt verschijnt, dat hij maar zelden iets verkocht. In 1956 is er een afwijzing voor steun uit de BKR waaruit blijkt dat bij hem de nood hoog aan de man is. Ik vermoed dat hij daarna het palet aan de wilgen heeft gehangen. Zie mijn boek: Wildeman en de Kritiek (nog in voorbereiding).

Bovenstaand schilderij is gesigneerd in 1952 (met de achterkant van de kwast in de natte verf gekrast), het meet 60×50 cm en is met olieverf geschilderd op grof linnen.
Net als zijn “Zeegezicht” is het wild geschilderd. De vormen en kleuren zijn onbestemd en zeker niet bedoeld om te charmeren. Het toont ons een bewolkte herfstdag in de duinen. De verspreide bomen en struiken staan volkomen willekeurig in de compositie en alleen de lichte vlek tussen de wolken zuigt je het landschap binnen. De bruine en grijze kleuren getuigen van de mistroostigheid van de maker, die naar ik vermoed zeker geen pose was.

Schouten beschouwde zichzelf als een expressionist (zie zijn brief aan Edy de Wilde van 1952 – Van Abbemuseum), daarom is het begrijpelijk dat iemand het schilderij aan de achterzijde in potlood betitelde als “Bergense School” hoewel die stroming zo’n 25 jaar eerder te dateren is. In zijn tijd (1933-1940) werd Schouten, hoewel opgeleid in Arnhem en werkend in Den Haag, voornamelijk gelinkt aan Constant Permeke en de Latemse School of wel het Vlaamse Expressionisme.

Het blijft boeiend en ik hoop dat meer mensen die werk van Schouten hebben zich melden.

Advertenties

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, kunst. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een “nieuwe” Schouten

 1. Cornel Colceru zegt:

  Hallo,
  Ik heb 2 schilderijen met woeste zeegezichten, getekend J.Schoute, 1931 en de andere 1932. Olie op panel 46x33cm.
  Mvg,
  Cornel Colceru

  • hanskwaster zegt:

   Hallo Cornel,
   Ik ben heel benieuwd naar afbeeldingen van jouw schilderijen. Temeer daar deze gemaakt zijn voor zijn eerste tentoonstelling bij kunstzaal ‘T Centrum in Den Haag (oktober 1933) en daar dus hoogstwaarschijnlijk te zien zijn geweest.
   Als je die foto’s niet hier wil plaatsen kan je ze dan misschien sturen naar:

   hanschriistiaandevries@gmail.com

   Met vriendelijke groet,
   Hans Christiaan de Vries

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s