Vervolg: Bloemert

Ik blijf nog even in de genealogie en ik beloof u spektakel.
Nu moet u wel bedenken dat hoe verder ik terugga in de tijd, hoe meer ik aangewezen ben op speculatie.

Ik mijn vorig stukje schreef ik over de voorouder Jan Heijsterman, die zijn “zuur” verdiende centjes stak in een azijnfabriek. De generatie Heijsterman, waar mijn betovergrootmoeder toe behoorde, was in mijn ogen stinkend rijk. Toch ontdekte ik dat het familiekapitaal niet alleen afkomstig was van de handel in wijn en het maken van azijn. De eerste azijnmaker Heijsterman had al een flinke duw in de rug gekregen door de goede zaken die zijn vader deed aan het einde van de zeventiende eeuw en ook de erfenis van zijn schoonvader de drogist Cornelis Pijlendaal (1639-1689) gaf hem de mogelijkheden om te ondernemen.
Maar het grote kapitaal was vooral afkomstig van  de moeder van mijn bet-betovergrootmoeder Heijsterman. Zij heette Maria Catharina Blommert. Haar achternaam wordt op veel verschillende manieren geschreven. Behalve Blommert lees ik ook Bloemert of Bloemaert en andere varianten. Zij was een dochter van Nicolaes Bloemert, die een zoon was van Frederik Bloemaert. Onze Nicolaes Bloemert kwam uit Utrecht en was kruidenier (ik denk specerijenhandelaar), een vermogend man. Hij had een buitenplaats in Abcoude en huizen in ’s Graveland, Ankeveen, Nieuwer Amstel en diverse landerijen met wasblekerijen. Maar hij had het ook niet allemaal zelf verdiend. Een belangrijk deel van zijn kapitaal had hij door vererving verkregen via zijn vrouw Maria Codde.

3235 Pieter Codde 02

Pieter Codde, Museum Boijmans van Beuningen, Den Haag

 

De familie Codde was een van de meest vooraanstaande families in de zestiende en zeventiende eeuw. Haar vader was de destijds beroemde kunstschilder Pieter Codde die een leerling was o.a. van Frans Hals en die zelfs enkele van diens schutterstukken heeft afgemaakt als Hals zijn interesse voor het werk in een fles was kwijtgeraakt.

Maria Codde was uiteindelijk de enige erfgenaam van Pieter Codde. Naast haar vaders buitenplaatsen en hofsteden erfde zij ookzijn huizen in Amsterdam in de Kalverstraat, de Sint Antoniesbreestraat en aan de Keizersgracht. Haar vader had wel meerdere kinderen gehad uit zijn twee huwelijken, maar allen zijn kinderloos gestorven. Haar jongste broer was Pieter Codde junior, de bisschop van Sebaste (tijdens de reformatie was dat de aartsbisschop en vicaris van Holland en West-Friesland). Die broer kwam later in conflict met de paus en beticht van Jansenisme. Hoewel hij zich onderwierp aan het pauselijk gezag en naar Rome trok om zijn zaak te bepleiten werd hij toch uit het ambt gezet. Hij keerde terug naar Utrecht en werd zo de eerste bisschop van de Oud Katholieken, los van de Roomse kerk.

De schilder Pieter Codde (1599-1678) liet zijn dochter, Maria dus, trouwen met Nicolaes Bloemaert. Nicolaes was “een lid van een belangrijke schilders familie” las ik in een achttiende-eeuws boek. Daaruit trok ik de conclusie dat Frederik Bloemaert (de vader van Nicolaes) een zoon moest zijn van Abraham Bloemaert. Deze beroemde schilder was in Gorinchem geboren maar geldt als de vader van de Utrechtse School, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde en werkte.

Maar helaas de geboorte- en sterfdatum van onze Frederik komen niet overeen met die van de beroemde Frederik Bloemaert, die net als zijn vader kunstschilder was, maar ook dichter, getrouwd met een destijds beroemde zangeres en bevriend met Joost van den Vondel.
Nee, nu denk ik dat onze Frederik een broer of neef was van de Middelburgse schilder Abraham Bloemmaert (1626-1675). Dan was zijn vader waarschijnlijk Nicolaes Blommaert, een officier in het staatse leger, die getrouwd was met Cornelia van Reynegom. Van Reynegom is in het begin van de Republiek een roemrijk en vermogend geslacht dat teruggaat naar Dirk IV van Holland onder andere uit Gouda (zie link in de NOTE hieronder).
Als rechtgeaarde katholiek koos de rijke bierbrouwer Dirk Cornelisz. van Reynegom aanvankelijk de kant van Philips II. Hij werd verbannen uit Gouda en vestigde zich in Naaldwijk. Nazaten van de familie vinden we terug in Brussel en  Mechelen. Maar later ook en vooral in Middelburg in Zeeland. Philippe van Reynegom (de vader van Cornelia en een belangrijk jurist) vestigde zich in Utrecht. Of Cornelia’s man Nicolaes Bloemaert familie was van de Middelburgse schilder Abraham Blommaert heb ik niet kunnen vaststellen, maar dat ligt een beetje voor de hand. Ook in Amsterdam woont een schilder Abraham Bloemert (afkomstig van Middelburg), maar die is veel jonger dan onze Frederik Blommert, de man van Maria Codde.
Het is u nu vast gaan duizelen met al die namen.

Daarom hier een stamlijst:

Ik begin bij mijn oma De Vries en vermeld alleen de geboortedatum van de betreffende ouder en het beroep van de man.

Cornelie Eerdmans (1881) getrouwd met Maurits Leonard de Vries (beambte bij De Bataafse). Dochter van:
Wilhelmina Frederika Arendsen Hein (1856) en Augustinus J.A.F. Eerdmans (koloniaal ambtenaar). Dochter van:
Anna Cornelia Dickelman (1839) en George Hendrik Arendsen Hein (suikerfabrikant). Dochter van:
Jean Henry Dickelman (1789) en Anna Cornelia Kraijenhoff (koloniaal ambtenaar – ass. resident). Zoon van:
Christina Maria Heijsterman (1741) en Jean Henry Dickelman (wijnhandelaar). Dochter van:
Maria Catharina Bloemert (1721) en Johannes Gerardus Heijsterman (azijnfabrikant). Dochter van
Nicolaes Bloemert (1683) en Catharina Pronk (lakenhandelaar en wasbleker).
Zoon van:
Frederik Bloemert (1637) en Maria Codde (“kruidenier” en wasbleker).
Zoon van
Nicolaes Bloemmaert (ca.1612) en Cornelia van Reynegom (Kapitein Cavalerie, grootgrondbezitter en handelaar ?).
Enz enz enz.

U zag hoe het kapitaal zich had opstapelt tot halverwege negentiende eeuw. Vanaf die tijd vindt er een homeopathische verdunning plaats. Hoewel, ik heb mijn huis kunnen aanbetalen met de erfenis van mijn oma De Vries-Eerdmans.

NOTE 1: Rectificatie. Later zal ik nogmaals aandacht besteden aan deze afstamming, want er blijken nogal wat fouten in te zitten.
Dus let op: De schilder Pieter Codde HOORT NIET in deze genealogie.

NOTE 2: Hier nog een link naar het wapenboek van aanzienlijken van Zeven Provinciën uit 1772 met de genealogie van Van Reynegom (zie 16de generatie).
https://books.google.nl/books?id=zenBLGCXe6IC&pg=RA4-PA18&lpg=RA4-
PA18&dq=corneille+van+reynegom&source=bl&ots=IHywvfGWAS&sig=ACfU3U3_5I1P9gSTAIOmTaOuUgP8TQfjGg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjCwdiwhqfhAhXPhrQKHQpjDQwQ6AEwBHoECAgQAQ#v=onepage&q=corneille%20van%20reynegom&f=false

Over hanskwaster

I'm born in 1944 in Haarlem The Netherlands. My profession is visual artist and art teacher. I am married and have two sons.
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Geen categorie, genealogie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s