Over dit Blog

Over Suffridus Eerdmans (1779 – 1838): Dit blog gebruik ik vooral om mijn reconstructie van het leven deze voorouder te beschrijven. Ik doe dat in feuilletonvorm om iedereen de gelegenheid te geven mijn zoektocht mee te beleven, maar vooral om aanvullingen en/of correcties uit te lokken. Mocht u in een deel van het verhaal een onjuistheid of gebrek aan logica ontdekken, schroom dan niet om te reageren. Het is mijn bedoeling om zo dicht mogelijk bij de loop der gebeurtenissen te komen. Omdat de archieven toch wat hiaten vertonen ben ik genoodzaakt om vanuit mijn fantasie zaken aan te vullen. Als er personages daardoor op mij of op andere bestaande personen gaan lijken, is dat een onoverkomelijk bijverschijnsel.
Als u bij de eerste aflevering wil beginnen klikt u hier: start

Eerder schreef ik dit:
Dit blog is een vervolg op mijn Webstreepjelog onder de naam Kwaster. Na een aantal jaren over van-alles-en-nog-wat te hebben geschreven, nam ik een time-out vooral om over  een van mijn overgrootouders: de kunstschilder Martinus Christiaan Schenk 1833-1911 te schrijven. Ik wilde daar een boekje over maken om hem zo aan de vergetelheid te ontrukken. De zoektocht naar zijn leven en werken bleek moeizamer te verlopen dan ik had gedacht. Daarom besloot ik om wat ik gevonden had in feuilletonvorm op mijn weblog te publiceren. Maar toen dat vast begon te lopen omdat er geen schot meer in zat, ging ik verder als biograaf van deze voorvader. Daarbij baseerde ik mij op de gevonden feiten, maar vulde de hiaten op met fictie en speculaties. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het boekje er toch komt om deze “vergeten” kunstenaar weer tot leven te wekken en als eerherstel voor het vele werk dat hij in zijn werkzaam leven heeft gemaakt.

17 reacties op Over dit Blog

 1. Bert Hazenbos zegt:

  Geachte Kwaster.
  Ik ga er even van uit dat uw ware naam H.C. de V. is (weet niet of deze reactie voor iedereen leesbaar is, vandaar maar even de initialen) Ik ben lid van het kerkbestuur van de Buitenkerk in Kampen en heb als zodanig een copy in handen gekregen van een korte biografie van Martinius Christiaan Schenk en een drietal bladen met afbeeldingen van zijn werken (waarschijnlijk van u afkomstig, vandaar de naam)
  Er is ook een pagina bij met 16 kruiswegstatie-afbeeldingen (4x Wijhe, 4x Kampen, 4x Vierakker en 4 x Schagen)
  Omdat ik naast kerkbestuurder ook oppas ben tijdens de openstelling van de kerk in het toeristenseizoen, zou ik deze pagina graag willen afdrukken op fotopapier zodat ik de (verschillende) kruiswegstaties dan ook aan kerkbezoekers kan laten zien.
  Mijn vraag is dan ook of het mogelijk is dat u mij deze pagina digitaal toe zou kunnen sturen?
  In afwachting van uw reactie,
  Met vriendelijke groet

  Bert Hazenbos

 2. Tilly Blanken (Wartenbergh) zegt:

  Hi Hans, wat leuk om dit te lezen! Loes stuurde je blog van de week door en ik vond het enig. Kijk uit naar meer als je het hebt.
  Hoop alles goed met jou en familie. Groetjes vanuit Savannah, GA.
  Je nicht, Tilly

  • hanskwaster zegt:

   Hi Loes. Wat fijn dat je mijn geschrijf leuk vind. Ik tel de zegeningen van Internet. Niet alleen vind ik zo een stukje van mijn voorvader terug, maar ook hele stukken van de familie die nog wel in leven zijn. Ik heb zojuist via Streetview even een stukje door Savannah gereden, maar heb jou niet herkent Hahaha. Groetjes vanuit Holland neef Hans

 3. Hi Hans Wat interessant is dit. Ik blijf graag op de hoogte. Ook ik heb een schilderij wat volgens mijn moeder (Tante Cis) door Oom Pierre geschilderd is. Leuk te lezen over onze overgroot ouders. Wil er graag wat dieper induiken. Hoe kan ik aan zo’n boek komen waar je over praat?Groetjes je nicht Thea Veldhuyzen-Rijsemus

 4. J.Huppertz zegt:

  Dear writer,
  I am a german student from the Cologne Institute of Conservation Sciences in Cologne and
  I am working on three altar screnes by F.W.Mengelberg. The panel paintings of the two lateral altar srenes were painted by M.C.Schenk. He signed every single panel.
  May I write you an E-Mail with informations and questions about Schenk and his work?

  Please contact me
  regards
  J.Huppertz

 5. J.Huppertz zegt:

  Dear writer,
  I am a german student from the Cologne Institute of Conservation Sciences and I am working on three altar screenes by F.W.Mengelberg. The panel paintings from the both lateral screenes were painted by M.C.Schenk and signed.
  May I write an Email to you with informations and questions about Schenk?

  regards
  J.Huppertz

 6. lucas6664 zegt:

  Ik reageer op het stukje over Max de Vries van Buuren. Ik heb lang getwijfeld of hij daadwerkelijk in mei 1940 zelfmoord heeft gepleegd, want ik kon daar nergens bevestiging van vinden. Op de website jodeninnederland.nl staat dat vader en twee zonen een verkeersongeluk hebben gehad. Verder heb ik geen overlijdensakte of politierapport kunnen vinden. Interessant dus dat Lou de Jong wist te vertellen dat het gezin niet heeft kunnen vluchten via IJmuiden en vervolgens zelfmoord pleegde. Hoe wist De Jong dat? Is daar meer over bekend?

  • hanskwaster zegt:

   Beste Lucas, ook ik heb nergens een bevestiging kunnen vinden. In de familie werd ook altijd aangenomen dat het een ongeluk was. De paniek en de teleurstelling kan daarbij een rol hebben gespeeld. Dat er zelfmoorden onder joden in die dagen meer voorkwam is dacht ik wel aangetoond. Of dat ik dit geval zo is zal wel altijd een raadsel blijven.

   • lucas6664 zegt:

    Er zijn wel sterke aanwijzingen voor een gezinszelfmoord. Het Joods Psychiatrisch Gezelschap bestudeerde in de oorlogsjaren de zelfmoordgevallen van mei 1940 in Amsterdam en daar zit – weliswaar geanonimiseerd – het gezin De Vries van Buuren ook bij. Zij weten zelfs te vertellen dat de vader en de twee zonen veronal hebben geslikt. Daarnaast is er in het geheel niets over het verkeersongeluk te vinden. De vraag blijft waar De Jong zijn informatie vandaan haalde en of dat ergens is opgetekend.

 7. H.Meyer zegt:

  Geachte Kwaster,
  Aangezien u blijk geeft geïnteresseerd te zijn in de levensloop van Marinus Schenk, het volgende;
  In mijn familie hangt reeds zo’n 60 jaar een schilderij van Christina Johanna Schenk, geboren
  1859 en geschilderd toe zij 8 jaar oud was.
  Het toeval wilde dat zowel Marinus Schenk als mijn ouders woonachtig waren in de Wijttenbachstraat Amsterdam Oost.
  Christina Antonia Schenk is een totaal onbekende voor zowel mijn ouders, die beiden reeds lang
  geleden zijn overleden, en voor mij.
  Toch heb ik iets met dit portret, zo’n lief gezicht, en zo mooi geschilderd.
  Voor uw archief stuur ik u een foto van het portret ter completering van de familie Schenk

  met vriendelijke groet H.Meyer /Users/hansmeyer/Desktop/IMG_0954.jpg

 8. Thea Veldhuyzen-Rijsemus zegt:

  Wat jammer dat wij geen afbeelding kunnen zien van dit schilderij. Had het wel leuk gevonden om te zien.

 9. Gerwin Roffel zegt:

  LS.

  Ik ben in ket bezit van een portret van een oudere dame, geschilderd door MC Schenk uit 1906 en kunt u mij er meer over vertellen.

  Wellicht is deze blog nog actief, ik merk het wel.

  Met een vriendelijke groet,
  Gerwin Roffel

 10. Wout Klein zegt:

  Beste auteur van dit blog en nazaat van Willemina Frederika Arendsen Hein,
  Graag wijs ik u op een oproep om informatie over twee graven van de familie A.H. op de Lochemse begraafplaats. Het ene is van het jongste zusje van Willemina, het andere van een tante van haar. Misschien kunt u ons aan meer informatie helpen dan we inmiddels al hebben. Graag delen wij onze al opgedane kennis over de familie. Het handigst is het als u reageert op de oproep via website@hglochem.nl

  • hanskwaster zegt:

   Beste Wout Klein, Ik heb een (2x) mail gestuurd met alle gegevens die ik nog heb van de familie Arendsen Hein. Wat mooi dat kindergrafje naast het monumentje voor haar tante. Bedankt Lochem.

   • Wout Klein zegt:

    Beste Hans Kwaster,
    Wat vervelend; de mails zijn niet aangekomen. Misschien te grote bestanden die onze provider niet accepteert. Dan toch maar liever via de privé mail: woutklein@hotmail.com
    Zal ik meteen het verhaaltje mailen zoals we dat totnutoe konden maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s